2011. január 30., vasárnap

A hal es elohelyenek vedelme

A hal fogalma alatt általánosságban a halak osztályába tartozó élőlényeket értjük. A törvény értelmezése szerint azonban ez a kategória sokkal tágabb, mert a halakon kívül a rákot, a kagylót,a piócát és a hasznos haltáplálék-szervezeteket, valamint ezek egyedfejlődési alakjait is ide sorolja.

A halállomány fennmaradása és gyarapodása érdekében a halászatra jogosult köteles a halászati vízterületén élő halállomány és egyéb életközösségek, valamint a terület élőhelyeinek védelméről gondoskodni. Betegség vagy mérgezés okozta halpusztulás során köteles a halhullák eltávolításáról gondoskodni. A vízterületen bekövetkező halpusztulást a vízterület őrzésével megbízott személy vagy a vízterületen horgászó, illetve halászati tevékenységet folytató személy köteles haladéktalanul a területileg illetékes halászati hatósághoz bejelenteni.


Azokat a halfajokat, amelyek mennyisége különböző okok miatt erősen megcsappant, a törvény végrehajtására kiadott rendelet testméretüktől és ívási időszakuktól függetlenül egész évben védelemben részesíti...
Bővebben: HorgászClub - A hal és élőhelyének védelme

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése