2011. február 1., kedd

A harcsa szaporodasa

A Siluridaie halcsaládba tartozó harcsa (Silurus glanis L.) tógazdaságaink egyik legfontosabb ragadozó hala.

Jól bírja azokat a környezeti feltételeket, amelyek az intenzív pontytenyésztő tavakban találhatók:


 


- nem érzékeny a tógazdasági műveletek (lehalászás, válogatás, szállítás) alatt fellépő törődésekkel szemben




- oxigénigénye megközelítően azonos a pontyéval: 20°C körüli hőmérsékleten még néhány mg/l oldott oxigéntartalom mellett is képes megélni és táplálkozni




- a hőmérséklet-változást jól bírja, 4 és 30°C között hamar alkalmazkodik a hőmérséklet változáshoz, az intenzív táplálkozásához szükséges hőmérsékleti tartomány pedig gyakorlatilag a pontyéval azonos.


 


A harcsa húsa szálkátlan, nagy fehérjetartalmú és csak az igen öreg példányok zsírosodak el. Táplálékban nem válogatós a pontyos tavakban olyan táplálékforrásokat hasznosít, amelyet rajta kívül más, itt tenyésztett halfajok nem vagy alig képesek fogyasztani...
Bővebben: HorgászClub - A harcsa szaporodása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése